Mandag, 23 april, 2018
 

Marihuana

Cannabis bruges som en betegnelse for rusmidler fremstillet af hamp-planten (Cannabis sativa). Forskellige dele af planten kan spises, ryges eller indtages på anden vis. Planten indeholder flere psykoaktive substanser, hvoraf den mest kendte er tetrahydrocannabinol (THC).

Cannabis er et af verdens mest benyttede rusmidler, og kun alkohol, nikotin og koffein er mere udbredte. Cannabis bliver sædvanligvis fremstillet af plantesorterne Cannabis indica, Cannabis sativa eller af forskellige hybrider af de to sorter. De almindeligste former af cannabis er hash, som er et sekret, og marihuana, som er topskud eller blade. Det er også muligt at fremstille cannabis-olie. Fremstilling og om omsætning af cannabis er forbudt i de fleste lande.

Familien Cannabis indeholder kun én art, men med flere identificerede varianter. Cannabis sativa kan have høje koncentrationer af THC. Cannabis indica har plejet at have et lavere indhold af THC end Cannabis sativa, men har til gengæld også et højere indhold af cannabidiol, som er en isomer af THC. Cannabidiol er et ikke-psykoaktivt stof, som forsinker nedbrydelsen af THC i kroppen, samtidig som det modvirker den euforiske ruseffekt. Cannabis ruderalis eller Cannabis sativa var. spontanea har et lavt indhold af psykoaktive stoffer i forhold til de planter i gruppen. Den tåler et meget hårdere klima, og bliver i rusmiljøer krydset med sorter af Cannabis sativa.

Medicinsk cannabis.
En Volcano-fordamper.

Som medicin har cannabis været til hjælp for patienter med multipel sklerose, idet rygningen afhjælper kramper. Imidlertid menes cannabis at være tyve gange mere kræftfremkaldende end tobaksrygning. Risikoen for at få kræft anslås til at være omkring 400 gange større for en person, der ryger cannabis, end for én, der slet ikke ryger. [1] Dette er dog kun tilfældet hvis man ryger hash (hash er et bearbejdet produkt af cannabis planten) som normalt blandes med tobak. Hvis man ryger cannabis planten rent er dette derimod ikke skadeligt. [2].

Historie

De tidligste historiske referencer til cannabis som rusmiddel findes i Kina. Kejser Shên-Nung omtaler plantens psykiske virkninger i sin berømte farmakopé fra 2000 f.Kr. I oldtidens Grækenland fremgår det i Homers Iliaden, at Helena gav Telemakos cannabis som gave, mens historikeren Herodot detaljeret fortæller om de nomadiske skyteres brug af cannabis i begravelsesceremonier.

Rituel brug af cannabis kendes i hinduismen og i zoroastrisk religion, samt blandt asiatiske shamaner.

Indenfor islam brugte visse sufisekter cannabis som et rusmiddel omkring år 1000, og i løbet af kort tid blev hashish udbredt blandt hele den muslimske befolkning.

Araberne brugte først og fremmest cannabis i form af hash. I Afrika syd for Sahara i perioden frem til den europæiske kolonisering i 19. århundrede, indtog man cannabis i form af tørrede blade.

Cannabis blev indført til den Vesten i 16. århundrede, portugiserne tog cannabis-planten med hjem til sine kolonier i Brasilien, mens spaniolerne dyrkede planten i Chile.

Fra det nordøstlige Brasilien har brugen af cannabis spredt sig nordover til Venezuela, Panama og Mexico, hvor navnet "marihuana" oprindeligt opstod.

Indiske kontraktarbejdere var de første, som brugte hamp som rusmiddel i det britiske kolonier på de caribiske øer i løbet af 1800'erne. Både i Caribien og i Indien sørgede briterne for at regulere og afgiftsbelægge omsætningen af cannabis. Fra Trinidad og Jamaica er cannabis blevet indført til Sydstaterne, og omkring år 1900 var cannabis et almindeligt rusmiddel i de miljøer i New Orleans, hvor jazzmusikken så småt var ved at opstå.

Mexicanske landarbejdere bragte både cannabis og navnet marihuana med sig til Sydstaterne. Formidlingen blev senere nært knyttet til jazzmusikken. Jazzmiljøene formidlede også cannabisbrugen videre til Europa.

I Frankrig blev brugen af hash for alvor kendt efter Napoleons invasion af Egypten. I Paris etablerede en gruppe kunstnere i 1845 Le Club des Hachichins (Hashrygernes klub). Som medlemmer var forfatterne Alexandre Dumas, som har leveret en livlig skildring af hashrussen i romanen Greven af Monte Cristo, og Charles Baudelaire, som skildrer forskellige rusmidler i bogen De kunstige paradiser. (En tilsvarende norsk litterær skildring findes i Asbjørnsen og Moes folkeeventyr Giske, som er fortællingen om en kone, der falder i søvn i hampmarken og dermed ender i en sindstilstand, som til forveksling ligner en psykedelisk rus.)

Fra midten af det nittende århundre var Grækenland et vigtigt producentland for hash, med betydelig eksport til blandt andet Egypten. Brugen af hash var især udbredt i kystbyerne, og knyttet til den populære rembetika-musik.

Også i England dukkede brugen af cannabisprodukter op i det nittende århundrede, og derudover bragte indvandrere fra kolonierne i det tyvende århundrede deres cannabistraditioner med sig.

Fra 1960 har brugen af cannabis været knyttet til nye kulturelle og politiske strømninger, og forskellige cannabispræparater bruges i dag over hele verden. Cannabispræparatenes popularitet som rusmiddel overgås kun af alkohol.

I religiøs sammenhæng er cannabis et vigtigt sakrament indenfor Rastafarireligionen. (Se også enteogen for cannabis brugt i religiøse sammenhænge.)

Medlemmer af hadza-stammen i Tanzania ryger cannabis.
Smal pibe ("one-hitter"), sebsi (Marokko).

Den almindeligste måde at indtage cannabis på, er ved at ryge eller spise det. Den hurtigste virkning kommer ved at ryge det. Midler til at indtage det, omfatter bl.a bong, chillum eller andre former for pibe, eller en såkaldt "joint" (cigaret af cannabis, ofte iblandet tobak). Ved fordøjelse tager det længere mellem indtag og til rusen indtræffer, men rusen varer til gengæld længere.

Det er i de seneste årtier også blevet almindeligt at bruge såkaldte fordampere (vaporizers), hvor basisindholdet THC fordamper ved ca. 200 grader, og dampen inhaleres. Fordampere er lovligt i salg, og det oprindelig formål var kun beregnet til at ryge urter. Med fordampere opstår en hurtig virkning uden lungeskadende rygning. Da fordampere ikke overfører stoffer med et højere kogepunkt end 200 grader, bliver virkningen ikke den samme som ved forbrænding; ændringen (forstærkningen) af sensoriske indtryk udebliver. Man kan meget let inhalere for meget, idet det-er-nok-refleksen ikke påvirkes af THC alene.

Cannabis i Danmark

På trods af en generel offentlig tolerance over for hash til eget forbrug cannabis er ulovlig.

Besiddelse af mindre end 10 gram cannabis kan udløse en bøde på 2000 kroner første gang, 3000 kroner for anden forseelse, og 4000 kroner for tredje forseelse. Men besiddelse af selv små mængder cannabis, eller offentlig brug af det, tolereres ofte af politiet og de involverede personer nøjes med en mundtlig advarsel.

Danmark's hovedstad, København er hjemsted for et selverklæret autonomt kvarter kaldet Christiania, hvor både cannabis og hashish bliver solgt åbenlyst. Dette salg har i høj grad næret kulturen i Christiania, og kørte stort set uhindret indtil 2004, hvor staten pålagde flere sanktioner med henblik på at moderere salget.[7] Siden 2004, har dette ført til en række razziaer fra det dansk myndigheder hvilket også har ført til uro og spændinger mellem Christianias beboere og den danske regering.[8][9]

I de senere år, har Københavns Kommune kæmpet fordel for legalisering af cannabis via statsdrevne coffee-shops, med henblik på at overtage kontrollen over stoffet, der i øjeblikket hovedsageligt leveres af kriminelle bander.[10] Dette forslag ville gøre det til verdens første by som fuldt ud legaliserer brug af marihuana, men er dog endnu ikke blevet godkendt af Folketinget.

Kilde: Wikipedia

Anonym rådgivning