Mandag, 23 april, 2018
 

Methamfetamin

Methamfetamin er nært beslægtet med amfetamin, men er 3-5 gange stærkere.

Stoffet

Rusen varer længere, men medfører samtidig flere bivirkninger og er mere afhængighedsskabende. Methamfetaminen adskiller sig desuden fra amfetaminen ved at kunne ryges (såvel som sniffes), hvilket får mange til fejlagtigt at undervurdere stoffets farlighed.

Den rene, krystallignende form for methamfetamin går også under navnet "Crystal Meth". Denne rene form er ekstremt potent, og tilsvarende mere afhængighedsskabende.

Methamfetamins popularitet hænger sammen med, at det er relativt enkelt og billigt at fremstille stoffet. Det produceres som regel i illegale laboratorier, hvor producenterne ikke nødvendigvis ved, hvordan stoffet bør fremstilles, hvorfor stofferne ofte er forurenede med andre giftige substanser. Renheden er blevet registreret så lavt som ned til 9%, hvor de resterende substanser i stoffet kan være fx talkum, afføringsmidler eller andre billige lægemidler.

Effekt

Effekten af amfetamin og methamfetamin er den samme, blot forstærkes effekten ved metamfetaminen. Begge stoffer øger på kort sigt brugerens selvfølelse og giver en stærk følelse af lykke. Dertil kommer den fysiske effekt som typisk kendetegnes ved øget kropstemperatur, høj puls og rastløshed. Denne følelse af at være “oppe at køre” kan også medføre, at brugeren bliver lettere aggressiv, irriteret og vred.

Virkningen af methamfetamin kan vare længe, og afløses umiddelbart herefter af “nedturs-tømmermænd”, hvor brugeren vil føle sig tynget, trist og måske deprimeret.

Jo renere stoffet er, jo mere intens bliver rusen. “Crystal Meth” regnes for at være en af de reneste og mest potente former for methamfetamin, hvor rusen kan vare mellem 4 og 12 timer.

Bivirkning

Methamfetamin er meget psykisk afhængighedsskabende. Det skyldes rusens intensitet og sindets manglende evne til efterfølgende at reproducere oplevelsen. Ved gentagen brug bliver det sværere og sværere for kroppen selv at skabe glædesfølelse. På sigt kan stoffet skade dopamin- og serotoninproduktionen i hjernen så meget, at følelsen af glæde kan mindskes permanent, hvorved risikoen for depression øges.

Stoffet bliver regnet for uforudsigeligt, da det nogle gange kan gå godt, hvis man indtager en stor dosis, mens selv små doser andre gange kan føre til alvorlige forgiftninger. Dette hænger sammen med den varierende renhedsgrad af stoffet, som det sælges på gadeplan.

En almindelig bivirkning ved methamfetamin er en såkaldt “meth mouth”, hvor brugeren oplever, at tænderne bliver ødelagte pga. stoffet.

Kilde: Netstof.dk

 

Anonym rådgivning