Tirsdag, 24 april, 2018
 

Opioider

Opioider er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumsvalmuen, og som virker smertestillende på vores centralnervesystem. De mest kendte er morfin, metadon og heroin (derudover kodein, ketagan, buprenorfin og fentanyl).

Stoffet

Nogle opioider bruges i smertestillende medicin, bl.a. heroin, morfin, kodein og metadon. Morfin bruges ofte i sygehusbehandling mod stærke smerter. Morfin er naturligt fremkommende i valmuens frøkapsel. Det er den mest aktive og stærkest virkende del af valmuen. Gennem kemiske processer kan man bearbejde morfinen til det ulovlige stof heroin.

Heroin er det mest kendte illegale rusmiddel i gruppen af opioider. Det optages hurtigere i kroppen end morfin og giver en kraftigere effekt, hvilket gør det til et eftertragtet stof for afhængige.

Metadon er et syntetisk opiumstof, der har længere virkningstid og mindre tilvænningsfare end heroin, og bruges i medicinsk behandling (afvænning) af bl.a. narkomaner. Kodein er også et naturligt fremkommende stof i valmuen, der ligesom morfinen virker smertestillende.

Effekt

Alt afhængig af hvilke opioder man indtager, vil virkningen først og fremmest komme til udtryk i form af døsighed, muskelafspænding og bedøvelse. Herefter kan der opstå en smule kvalme, svimmelhed og kløe. Den maksimale effekt kan manifestere sig i form af afslappethed og en udpræget følelse af velbehag, der kan minde om eufori.

Folk, der er påvirkede af opioider kan genkendes på deres små pupiller. Generelt vil man som bruger opleve, at ens puls sænkes og bliver langsom og svag. Vejrtrækningen kan ligeledes blive rolig og afslappet, og de fysiske symptomer kan minde om at være i en søvnlignende tilstand.

Benytter man sig af opioider over længere tid og regelmæssigt, kan man opleve, at virkningen og effekten aftager, eller at man er nødt til at indtage større doser for at opnå en virkning.

Bivirkning

Kroppen vænner sig hurtigt til opioiderne. Det betyder, at man har brug for større og større mængder af stoffet for at opnå den samme virkning. Man optrapper dermed langsomt sit misbrug, og det betyder fx, at en den dosis heroin, som en regelmæssig bruger indtager, ofte vil være dødelig for en person, der ikke er vant til stoffet. Tilvænnede narkomaner kan tåle doser op til 100 gange så store som før misbruget.

Når man stopper et misbrug af opioider udvikler man abstinenssymptomer i større eller mindre grad, afhængigt af stoffet. Symptomerne er generelt frygtede, og alene frygten for dem kan føre til fortsat misbrug. Man rammes af angst, rastløshed, søvnløshed, næsetilstopning, mavekramper, sved, gaben, næseflod og får forstørrede pupiller. Derudover kan man opleve muskelsmerter, hovedpine, rysten, feber, kvalme, diarré, hjertebanken og forhøjet blodtryk.

Blandingsfare

Det er særligt farligt at blande visse depressanter, heriblandt opioider, da det ikke er til at forudsige, hvilken virkning man opnår. Ved blanding forstærkes depressanternes dæmpende virkning på nervesystemet nemlig til en effekt, der er stærkere end stoffernes samlede effekt.

Hvis man kommer til at blande enten GHB (Fantasy), alkohol,benzodiazepiner, eller opioder med hinanden opstår der synergisme. Det betyder, at der opstår synergi mellem stoffernes effekter. Synergi betyder, at to effekter tilsammen danner en endnu stærkere effekt end blot summen af de to. Man kan sige, at “et plus et er lig med tre” i denne sammenhæng. Synergismen er uforudsigelig og kan resultere i en forgiftning, der kan være dødelig, da stofferne kan dæmpe nervesystemet i en sådan grad, at vejrtrækningen simpelthen stopper.

Kilde: Netstof.dk

 

 

Anonym rådgivning