Mandag, 23 april, 2018
 

Poppers

Poppers giver en næsten momentan rus med forbedret humør, men rusen forsvinder lige så hurtigt, som den kommer, i løbet af 2 – 3 minutter.

Poppers er en klar, svagt gullig og hurtigt fordampende væske, som lugter af mandler eller rådne æbler. Den udvider blodkarrene, og den blev tidligere anvendt i behandlingen af hjertekrampe (angina pectoris), men blev for mange år siden erstattet af nitroglycerin. Det er forbudt at anvende poppers i Danmark. De sælges på det illegale marked som glasampuller, der knækkes, hvorefter indholdet indåndes. Stoffet var i 1970´erne og 1980´erne populært som elskovsmiddel, men det har i dag en meget begrænset anvendelse. Cirka 1 procent af de 16 – 20 årige har prøvet stoffet.

Poppers indtages ved indånding, og det giver en næsten momentan rus med forbedret humør, men rusen forsvinder lige så hurtigt, som den kommer, i løbet af 2 – 3 minutter. Risikoen for afhængighed er lav. Man ved ikke så meget om tolerans og abstinenssymptomer, men der kan være et ubehag efter rusen med hovedpine og besvimelsestendens, som bliver tilskrevet blodtrykfald og stoffets karudvidende virkning.

Hvis man kommer til at drikke stoffet, får man en livstruende forgiftning, fordi blodets evne til at binde ilt bliver hæmmet. Der kommer derfor ikke tilstrækkelig ilt til hjernen og andre organer, og det kan være livsfarligt. Skadevirkningerne ved indånding af stoffet er meget små.

Kilde: Netdoktor

Anonym rådgivning