Tirsdag, 24 april, 2018
 

Signalstoffer og rusmidler i hjernen

Rusmidler ligner hjernens naturlige signalstoffer. Hvis man tager stoffer forstyrres den hårfine balance, der er nødvendig for, at signalstofferne kan kommunikere i hjernen.

Dopamin

Styrer følelsen af energi, velvære og nydelse.

Speed og kokain udløser en stor mængde dopamin i hjernen. Man får energi, men bliver også rastløs og aggressiv. Man bliver mindre sulten og kan holde sig vågen unaturlig længe. Når man holder op med at tage kokain og speed, er der kommet stor ubalance i dopaminen i hjernen, så man bliver deprimeret.

Serotonin

Styrer søvn og mange af vores følelser, blandt andet sorg og glæde

Ecstasy giver mere serotonin i hjernen. Man virker glad og udadvendt. Men ecstasy kan også udmatte de nerveceller, der laver serotonin, og så bliver der mindre serotonin i hjernen. Derfor bliver man deprimeret efter rusen. LSD/svampe sætter sig fast på de hjerneceller, der taler sammen ved hjælp af serotonin. Derfor bliver kommunikationen mellem cellerne helt forkert og sanseindtryk forvrænget – man ser og hører ting, der ikke er der.

Endorfiner

Er kroppens naturlige smertestillende middel. Påvirker vejrtrækning, humør og hormoner.

Heroin ligner endorfiner. Hvis man tager heroin, reagerer kroppen, som om der er mange endorfiner tilstede. Åndedrættet bliver langsommere, man bliver sløv og uopmærksom og bevæger sig langsomt.

Anandamid

Man ved endnu ikke helt, hvordan hjernen bruger signalstoffet anandamid, men THC, det aktive stof i hash, ligner det.

Hash påvirker mellemhjernen, som har med korttidshukommelse og evnen til at lære nyt at gøre. Desuden også den del, der har betydning for følelser. Endelig påvirker det også lillehjernen, hvorfra vores bevægelser koordineres.

Kilde: Socialstyrelsen

Anonym rådgivning