Mandag, 23 april, 2018
 

Svampe

Svampe og andre hallucinogene stoffer virker normalt ved, at man føler, at man befinder sig i en drøm, og at virkeligheden omkring en forvrænges. Ting i omgivelserne ændrer farve og form, lyde ændrer sig, hovedet føles adskilt fra kroppen med videre.

Forskellige svampes (gødningsnøgenhat, m. fl.) hallucinogene virkning kommer fra deres indhold af psilocybin, et hallucinogent stof.

Virkningerne af de hallucinogene stoffer afhænger i endnu højere grad, end det er tilfælde for andre rusmidler, af de forhold, der kaldes ”set” og ”setting”. Det vil sige af personens indre tilstand, humør, sindsstemning med videre og de fysiske og sociale rammer for stofindtagelsen inklusive de ritualer og normer, der forbindes med den. Virkningen er således meget varierende, fra det ekstatiske til det dybt skrækindjagende. Hallucinogene stoffer virker normalt ved, at man føler, at man befinder sig i en drøm, og at virkeligheden omkring en forvrænges. Ting i omgivelserne ændrer farve og form, lyde ændrer sig, hovedet føles adskilt fra kroppen med videre.

Mange af de nyere stoffer indgår som en større eller mindre del af indholdet i ecstasy, og har stort set samme virkninger som det. Brugere fortæller, at efter de har indtaget stoffet, får de en følelse fred og kontakt med andre mennesker. Det beskrives derfor som et ”kontaktogen”.

Man betragter ikke de hallucinogene stoffer som vanedannende. Nogle af de nyere stoffer er det formentlig, men da brugen er så sjælden, er det endnu ikke klarlagt. Man udvikler hurtigt tolerans over for de fleste hallucinogene stoffer.

De hallucinogene stoffer er stort set ugiftige, og dødsfald på grund af forgiftninger forekommer uhyre sjældent. Mange af de nyere stoffer deler skadevirkninger med ecstasy. De akutte skader er enten ”amfetaminskader”, dvs. hjerneblødning, hjerterytmeforstyrrelser, blodprop i hjertet, som kan betyde pludselig død, eller de såkaldte ”danseskader”; det vil sige udtørring og forhøjet legemstemperatur på grund af længerevarende fysisk aktivitet i varme lokaler. De hallucinogene stoffer hæmmer nemlig kroppens naturlige reguleringsmekanismer. Danseskader kan medføre døden på grund af organsvigt.

De oplevelser, man får ved indtagelsen af hallucinogene stoffer, kan undertiden være voldsomt angstprovokerende.

Kilde: Netdoktor

Anonym rådgivning